TT Ads

Aort Koarktasyonu Nedir?

Aort damarı vücudumuzdaki en büyük damardır. Oksijenden zengin kanı kalpten vücudumuzun geri kalanına taşır. Aort damarının daralması (aort koarktasyonu) kallbin kanı vücuda göndermek için kalbin daha güçlü kasılmasına sebep olur. Doğuştan oluşan bir durumdur ve her 1000 doğumun 4 ünde görülür. Beraberinde kalp delikleri, kapak bozuklukları da artan sıklıktadır. Kalp le ilgili olmayan en sık eşlik eden durum ise beyin damarlarının baloncuk yapmasıdır (Anevrizma) ve aort koarktasyonlu hastaların %10’unda görülür. Erişkin yaşa kadar farkedilemeyebilir. Aort koarktasyonlu hastaların %10’u 40 yaşın üzerinde teşhis alır. Erişkin yaşta görülen aort koarkatasyonunun sebebi genelde daha önce ameliyat geçiren veya stent takılan hastalarda tekrar koarktasyon gelişimi şeklinde olur. Ya da erişkin yaşta ancak farkedilen tipte olabilir. Eğer bu durum düzeltilmez ise hastaların ortalama yaşam süresi 35 yıldır ve hastaların %90 ı 50 yaşına gelmeden ölür. Aort koarktasyonunda aort damarı sol damarını verdikten sonra huni şeklinde daralır. Bu darlık kol damarı öncesinde veua göğüs aort damar kısmında da olabilir. Bu duruma %85 oranında aort kapağının çift yaprakçıklı olması eşlik eder.

Şikayetler

Şikayetler, aort darlığının durumuna göre değişiklik gösterir. Çoğu hastada şikayet yoktur. Hafif koarktastasyon erişkin yaşa kadar farkedilmeyebilir. Erişkin yaştaki hastaların başvuru şekli daha önce ameliyat olup veya çocuklukta stent işlemi olan hastalarda nüks şeklinde ortaya da çıkabilir. Hastalar yürürken baş ağrısı, bacak ağrısı ve bacak yorgunluğu şikayeti çekebilirler.

Genellikle 40 yaşın altında yüksek tansiyonu olan ve bildim bileli tansiyonum yüksektir diyen genç hastalarda mutlaka akla getirilmelidir. Bu hastalarda yaş ilerledikçe kalp kasının kalınlaşması, kalp yetersizliği, aort damarının genişlemesi ve yırtılması, kalp damar tıkanıklığının gelişmesi, inme gibi kötü sonuçlara yol açabilir. O yüzden erken teşhis önemlidir.

Yapılan muayenede kasık damarlarında nabız çok zayıftır veya alınamaz. Tansiyon yüksekliği mevcuttur. Ekokardiyografi tetkikinde aort damarının daraldığı tespit edilir. Ancak tıkanıklığının seviyesi ve yapılacak tedavi için mutlaka Tomografili anjiyografi ve normal anjiyografi yapmak gerekir.

Tedavi: Bu hastalığın ilaç tedavisi yoktur. Bacak ve kollar arası 20 birimden fazla tansiyon farkı varsa, kalp kası kalınlaşması, egzersizle aşırı tansiyon yükselmesi veya tansiyon 140/90 üzerinde ise aort koarktasyonu hastaları ya ameliyat edilir ya da kasık damarından girilerek stent tedavisi ile aort damarındaki tıkanıklık giderilir. Ameliyat tedavisi gelişen teknoloji ve girişimsel tetkikler sayesinde artık tarihe karışmaktadır. Aort damarı büyük bir damar olduğu için buraya yapılacak işlemler özel cihazlar, teller, ve stentler vasıtasıyla yapılır. Ameliyat la kıyaslandığında hasta için daha pratik olup ertesi gün hasta işine gücüne dönebilir ve en önemlisi kesi yoktur. Bu hastalar için artık deneyimli operatörler tarafından yapılan anjiyo/stent işlemi standart hale gelmektedir.

Damar tıkanıklığı ile ilgili merak ettiklerinizin cevabını bulmak için damar tıkanıklığı adlı yazıma göz atabilirsiniz

Sosyal medya hesaplarımı da takip edebilirsiniz:

TT Ads

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>