Ayak Yarasının Tedavisi
Özellikle şeker hastalarında ayaklarda yara sık olarak görülür. Eğer bunlar damar tıkanıklığına bağlı gelişmişse veya yara bölgesini besleyen damar tıkalı ise bu yaralar iyileşmezler ve gittikçe kötüleşirler. Hastalar genelde bu yaraları önemsemezler ve yara iltihaplandığında veya siyahlaştığında heklime başvururlar.
Ayakkabı vurdu, soğukta gezdim o yüzden oldu, tırnak battı geçer diye düşünerek önemsemezler. Bu ayak yaralarının tamamen iyileşmesi için ve iltihap durumuda sözkonusu ise alınan antibiyotiğin etki etmesi için bu damarlar mutlaka anjiyo tekniği ile açılmalıdır.
Sol ayak 4.parmak gangren olmuş. Bu parmak kesilecek. Ancak ayağı kurtarmak için anjiyo tetkiki ve mümkünse anjiyo tekniği ile bu ayağı besleyen bütün tıkalı damarlar açılmalıdır.
Sağ ayak başparmağı kesilmek zorunda kalınmış bir hasta. Kesilen bölgede siyahlaşma ve yara iyileşmesinde güçlük mevcut. Ayağı kurtarmak için tıkalı bütün ayak damarları anjiyo tekniği ile açılmalıdır.
Erkenden olayın farkına varmış bir şeker hastasının ayakparmağında kırmızılıklar ve kahverengi lekeler. 2 gün içinde oluşmuş.Anjiyo tekniği ile gerekli müdahale yapılırsa parmakların tamamen iyileşme şansı çok yüksek.
Bacak ve ayak damarı tıkanıklığı tedavisi hakkındaki yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarımı da takip edebilirsiniz: