TT Ads

Anevrizma, damar çapının belli bir bölgede %50 den fazla büyümesi olarak tanımlanır. Genellikle nedeni, damar duvarının dayanıklılığını sağlayan kollajen ve elastin gibi liflerin bazı kişilerde az ya da sorunlu olması olarak kabul edilir. Bu nedenle, ailesinde anevrizma olan kişilerde anevrizma gelişme olasılığı daha yüksektir. Bunun yanında, aterosklerozu olan kişilerde damar duvarı zayıfladığından, tansiyonu yüksek olan kişilerde de damar içi basıncı arttığından anevrizma daha sık görülür. Aynı şekilde, Ehlers Danlors ve fibromusküler displazi gibi bazı bağ dokusu hastalıklarında ve Behçet hastalığı, Takayasu hastalığı gibi vaskülitlerde damar duvarının dayanıklılığı azaldığından anevrizmaya daha sık rastlanır.

En çok kanamaya yol açan anevrizmaların başında ise; abdominal aort anevrizması gelir. Karın içinde kanın akabileceği geniş boşluklar bulunduğundan kanama kolay durmaz ve hasta kısa sürede kaybedilebilir. Kanama ile gelen aort anevrizmalarında hastaların yarısından çoğu kurtarılamaz. Bu nedenle aort anevrizmalarında erken tanı çok büyük önem taşır. Abdominal aort anevrizmaları yerleşimleri nedeniyle erken tanı açısından şanslı anevrizmalardır. Çünkü abdominal aorta rutin ultrason incelemeleri sırasında kolayca görülebilir ve anevrizma varsa kolayca saptanabilir. Bu nedenle, 65 yaşının üzerinde olan ya da ailesinde aort anevrizması olan bireylerin en az bir kez mutlaka karın ultrasonografisi yaptırmaları önerilir.

Aort anevrizmaları gibi böbrek, barsak ve dalak gibi karın içi organ damarlarının anevrizmaları da genellikle kanayınca bulgu verirler. Bu nedenle kanama öncesinde ancak tesadüfen saptanabilirler. Bacak damarlarındaki anevrizmalar ise nadiren kanarlar. Bu anevrizmalar daha çok kitle etkisi ve tromboemboli bulguları verirler.

Eskiden tedavisi çok zor olan bu anevrizmalar günümüzde özel balon ve stentler yardımıyla başarılı biçimde tedavi edilebilmektedirler.

TT Ads

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>