Damar Balonlaşmalarının Tedavisi

Damar Balonlaşmalarının (Anevrizma) Ameliyata Gerek Kalmadan Anjiyo Tekniği İle Tedavisi

Damar balonlaşmaları oldukça tehlikelidir. Damarın yırtılması veya patlaması yoluyla  ciddi ölüm riski taşırlar. Bu balonlaşmalar kalpten çıkan ana boru hattı olan ana damarın (Aort damarı) herhangi bir seviyesinde görülebilir. Bu balonlaşmaların ameliyat  ile tedavisi oldukça risklidir.  Bir başka seçenek ise anjiyo tekniği ile bu balonların özel stentlerle kapatılmasıdır. Burada genellikle her iki kasık damarı kullanılır. Hasta genel veya lokal anestezi altındadır. Her iki kasık damarından girilerek  sorun giderilir. Yine kalça damarı ve kasık damarındaki balonlamalarda   anjiyo tekniği ile tedavi mümkündür. Balonlaşmaların müdahale sınırları  oluşturduklara çaplara göre değişir  ve aort damarının her seviyesi için bu eşik sınırlar farklıdır. Örneğin  göğüs kafesi içinden geçen bölümünde  aort damarı müdahale sınırı 6,5-7 cm iken bu karın ana damarında 5,5 cm bacak damarlarında ise 3-3,5cm dir.

 

Oklar kalça atar damarının balonlaşmasını göstermektedir. Çapı yaklaşık 11 cmdir. (Resim 1). Stent tedavisi sonrası oklar ilk resimdeki okların olduğu bölgeyi göstermektedir. Balonlaşmanın kaybolduğu ve damarın ortaya çıktığı net bir şekilde görülmektedir.

 

Karın ana atar damarının balonlaşmasını göstermektedir. Çapı yaklaşık 5.6cm dir (Resim 1). Stent tedavisi sonrası oklar ilk resimdeki okların olduğu bölgeyi göstermektedir. Balonlaşmanın kaybolduğu net bir şekilde görülmektedir.

 

Oklar göğüs kafesinden geçen ana aort atar damarının balonlaşmasını göstermektedir. Çapı yaklaşık 7.5 cm dir (Resim 1). Stent tedavisi sonrası üstteki 2 adet ok ilk resimdeki okların olduğu bölgeyi göstermektedir. Balonlaşmanın kaybolduğu net bir şekilde görülmektedir. Sağ ve sol birbirine bakan iki ok arasında ise stent ile tedavi edilmiş ana atar damar bulunmaktadır.(Resim 2)

Damar tıkanıklığı ile ilgili yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarımı da takip edebilirsiniz: